Veiledning for en bilkjøper

Når man bor i sentrale strøk med et godt utarbeidet kollektivtilbud, da er ikke det å eie en bil det aller nødvendigste, kanskje? Dette stiller seg annerledes for alle som bor i distriktene der kanskje bare skolebussen er eneste mulighet til kollektivtransport. Hva bør man da tenke over når man skal anskaffe seg en bil?

veiledning for en bilkjøper

Hva er det du trenger?

Bil er ikke bare bare. Jo, da alle biler har dører og vinduer på hver side, panser og frontrute foran, bakluke bak, tak på toppen, fire hjul og ett ratt, men bil er så mye mer enn det. Det finnes utallige modeller, og hver modell kan tilby diverse ekstrautstyr. Deretter må man huske på dekk, både sommer- og vinterdekk. Hva man bør velge kommer som et resultat av hva man trenger. Ta dekk som et eksempel; hvis man bor kronglete til med dårlig veger og utforende kjøreforhold, kan det være lurt å vurdere dekk med firhjulstrekk. Dette er kanskje ikke en like aktuell problemstilling hvis man bor i lavlandet der kjørebanen sjelden byr på utfordringer. Velg derfor et bilprodukt som passer deg og din hverdag.

Bil koster penger

veiledning for en bilkjøperDet er også viktig å huske på at det å eie bil koster penger. Først er det kjøpesummen. Hvis man ikke har egenkapital nok til å dekke denne, må man søke om billån. Da vil man som regel få en avtale på plass om månedlige avtrekk, for å kunne betale dette tilbake. I tillegg kommer det bilforsikring, gjerne med kasko eller delkasko, det er drivstoffutgifter, årsavgift (som i statsbudsjettet for 2017 er foreslått endret til trafikkavgift), og EU-kontroller. På vinterstid kan man også belastes for piggdekkavgift i storbyene når man kjører bil, og i enkelte tidsrom på dagen har vi også sett at det har vært innført rushtidsavgift på vinteren i de store byene. Det er med andre ord mange økonomiske sider å ta høyde for i regnskapet før man går til anskaffelse av en bil. Men bor man i utkantstrøk da har man oftest ikke noe valg, da det kollektive transporttilbudet i mange tilfeller ikke er bra nok.